HOJO  =  Ondersteundend

UNDO  = Opleiding

Hojo Undo is een ondersteunende conditie- en weerbaarheidstraining bedoeld om het lichaam te harden, mentaal te sterken en technisch sneller, explosiever en krachtiger te zijn.


DE « CHIISHI »

Traditioneel instrument, gebruikt om onderarmen en polsen te verstevigen. Soort halter waarbij het gewicht in één massa op het uiteinde zit (tussen 3 en 15 kg).


De « NIGIRI GAME »

IInstrument gebruikt om de spieren te verstevigen in vingers en onderarmen. Betreft een kruik gevuld met rijst of zand, waarbij de vingers zich rond de rand vasthechten.


 Le « MAKIWARA »

Is een stootpaal traditioneel gemaakt uit een stuk hout vertikaal in de grond vastgezet met gebonden touw bovenaan.

Naar voor of in profiel ten opzichte van deze paal, slaat de leerling op het touw (of stuk leder) met verschillende technieken waaronder de pols, open hand, schouder, knie en voet teneinde het lichaam te wennen aan natuurlijke wapens, het incasseren van verschillende schokken, steeds lettend op de juiste posities, zodat de energie naar het volledige lichaam uitbreidt. (kimé)


De « KONGOKEN »

Lange metalen ovalen ring van ongeveer 1,60 meter lang met een gewicht tussen de 20 tot 60 kg, gebruikt in de traditionele scholen. De afmetingen van deze ring staan dicht bij het menselijk lichaam.

Dit instrument viseert het manipuleren van een lichaam.


De « ISHISASHI »

Steen in de vorm van een slot met een gewicht tussen de 5 tot 10 kg. In paar gebruikt dienen ze vooral om de handtechnieken en schouders te ontwikkelen.

Met de voet in het instrument worden de beentechnieken verstevigd.


Deze instrumenten zijn slechts een klein deel van alle traditionele instrumenten in karate die gebruikt worden om het lichaam en geest te verstevigen.