Geschiedenis

“Goju-ryu” karate is opgericht door Meester Chojun Miyagi in 1920. Deze laatste, geboren op 25 april 1888 in de stad Naha (Okinawa), leefde in een familie van handelaars.

Op driejarige leeftijd werd hij geadopteerd door zijn oom die hem tot zijn erfgenaam maakte. Zijn voornaam werd gekozen door een oude vriend van zijn grootvader (zijn echte naam was Macchu).

Zijn adoptieouders, van hoge leeftijd, hadden een importbedrijf voor medicijnen en waren de officiële leveranciers van de koninklijke familie en alle adellijke families van het eiland.

Dit zal hem later in staat stellen zich volledig te wijden aan de studie en ontwikkeling van Okinawan Karate zonder de materiële zorgen van het dagelijks leven.

 Hij begon zijn opleiding onder leiding van Kanryo Higa(shi)onna (1853-1915), de oprichter van Naha-te, toen hij naar de middelbare school ging.

De jonge Chojun trainde met extreme volharding onder de heerschappij van de beroemde Meester. Zijn uitzonderlijke kwaliteiten worden gewaardeerd door Meester Kanryo die hem als zijn opvolger beschouwt. Chojun, erkend als de beste discipel van de Meester, had een reputatie opgebouwd als een formidabele karateka.

Hij vervulde zijn militaire dienst op eenentwintigjarige leeftijd, van 1909 tot 1911. In 1915 vertrok hij voor enkele maanden naar de provincie Fujian (China). Het was toen dat zijn meester stierf op 62-jarige leeftijd. Hij vervulde zijn militaire dienst op eenentwintigjarige leeftijd, van 1909 tot 1911. In 1915 vertrok hij voor enkele maanden naar de provincie Fujian (China). Het was toen dat zijn meester stierf op 62-jarige leeftijd.

Bij zijn terugkeer neemt meester Chojun de leiding over de begrafenisceremonies en neemt hij het over van de overledene; zowel om karate te verbeteren als om de verspreiding ervan te verzekeren.Bij zijn terugkeer neemt meester Chojun de leiding over de begrafenisceremonies en neemt hij het over van de overledene; zowel om karate te verbeteren als om de verspreiding ervan te verzekeren.

Kanryo Higa(shi)onna (1853-1915)

Hij keert verschillende keren terug naar Fujian en gaat ook naar Peking. En dit in de hoop de Shaolin Boxing Master te vinden die Sensei Kanryo Higaonna had onderwezen, Master Ryu Ryuko (1852-1930), of in ieder geval enkele van deze discipelen.

Maar er waren dertig jaar verstreken sinds het bezoek van Kanryo Higaonna en hij vond niemand. Hij verbleef twee jaar in China en bestudeerde een stijl van Chinees boksen die heel dicht bij de stijl lag die hij in Okinawa had gestudeerd.

Bij zijn terugkeer naar zijn geboorte-eiland wijdde hij zich onvermoeibaar aan de ontwikkeling van karate.

Tegelijkertijd maakte hij een tiental reizen naar Japan om zijn kunst te verspreiden en studenten op te leiden.

Chojun Miyagi (1888-1953)

In 1928 ging Meester Miyagi voor het eerst naar centraal Japan met als hoofddoel Butokusai, in Kyoto, bij te wonen en de mogelijkheden te bestuderen om Karate te verspreiden op het centrale eiland van Japan (Hondo). Hij gaf demonstraties van zijn kunst op de universiteiten van de regio, maar karate trok nog steeds niet veel publieke aandacht. Hij vond het daarom voorbarig om een ​​onderwijs te organiseren en stelde zich tevreden met het geven van demonstraties.

Uiteindelijk werd Goju-ryu de belangrijkste stijl op dit gebied omdat de Meester bijna uitsluitend op dit gebied onderwees.Uiteindelijk werd Goju-ryu de belangrijkste stijl op dit gebied omdat de Meester vrijwel uitsluitend op dit gebied onderwees.

In 1929 nam Sensei Miyagi de naam “Goju-ryu” aan voor zijn school,

uitgaande van de “Acht voorschriften van de kunst van het gevecht”.


De 8 voorschriften van de kunst van het vechten

De geest van de mens is als het universum

Het bloed circuleert zoals de maan en de zon bewegen

Essentieel zijn inspiratie en expiratie met kracht (Gon) en flexibiliteit (Jû)

Het lichaam volgt de tijd en past zich aan veranderingen aan

Zodra de leden de leegte tegenkomen, plaatsen ze zich volgens een correcte techniek

Het zwaartepunt gaat vooruit, trekt zich terug en de tegenstanders gaan weg, ontmoeten elkaar

De ogen moeten in alle vier de richtingen kunnen kijken

Oren horen in alle acht richtingen


Het was volgens het derde voorschrift dat meester Miyagi de naam “Goju” vormde, waaraan hij het achtervoegsel “ryu” toevoegde om zijn school aan te duiden.

In 1932 leidde de passie voor zijn kunst Sensei Miyagi naar Hawaï. Terwijl hij in Okinawa was, gaf hij regelmatig les aan de politieacademie.

In 1934 ontving hij een onderscheiding van het Japanse Ministerie van Sport voor diensten aan lichamelijke opvoeding. (Voor deze gelegenheid wordt een monument opgericht in het centrum van Naha)

In 1936 keerde hij terug naar China, dit keer naar Shanghai, om zijn onderzoek naar Chinese krijgskunsten voort te zetten. Het volgende jaar werden zijn inspanningen bekroond door de belangrijkste Japanse krijgskunstorganisatie, de “Butokukai”, die Okinawa Karate officieel erkende als krijgskunst. Deze zelfde organisatie kende hem de titel van Kyoshi toe, gelijk aan 8e Dan, voor zijn toewijding aan de kunst van Karate. Hij was de eerste karatemeester die een rang kreeg van deze overheidsorganisatie.

In 1941 brak de oorlog uit tussen Japan en de Verenigde Staten. Vanaf dat moment werden de burgerlijke en culturele activiteiten gecontroleerd. Deze ongunstige omstandigheden en gezondheidsproblemen verklaren waarom de Meester het eiland nooit heeft verlaten. Hij had het beste van zichzelf gegeven om zijn kunst te verspreiden.

Hij besloot nu zijn inspanningen te wijden aan het aanpassen van de leer van karate aan een programma voor lichamelijke opvoeding. Dit project kwam later tot stand met de creatie van de kata: “Gekisai Dai Ichi” en “Gekisai Dai Ni“.

Tijdens de oorlog verloor Chojun Miyagi een zoon en twee dochters. Deze opeenvolgende sterfgevallen raakten hem diep. En ondanks zijn hartproblemen hervatte hij in 1946 de karatelessen aan de Naha Academy. Hij gaf ook les in zijn tuin, het was een tijd van ontbering en ontbering op het eiland Okinawa, veel studenten konden geen opleiding houden.

Zo werd de Goju-ryu-traditie van Okinawa in zijn geheel overgedragen aan de jonge An’Ichi Miyagi (geen familie) die deze fantastische kennis erfde. Meester Chojun Miyagi stierf op de ochtend van 8 oktober 1953.

An’Ichi Miyagi werd geboren in Naha op 9 februari 1931. Hij verloor zijn ouders tijdens de oorlog, toen hij nog maar 14 jaar oud was. Hij werd het hoofd van het gezin met twee jonge broers onder zijn hoede.

Hij begon karate te studeren in februari 1948 onder leiding van Chojun Miyagi. De Meester realiseerde zich al snel dat de jonge An’Ichi gepassioneerd was. Vanaf het begin gaf hij haar bepaalde klusjes te doen. An’Ichi begreep dat dit allemaal een waarnemingsveld was voor zijn Meester. Zo kon hij het karakter van de student gedeeltelijk analyseren. Ook heel vroeg zal hij hem uitnodigen om zijn training verder voort te zetten. De les eindigde, de studenten vertrokken en An’Ichi bleef en hervatte de training, elke keer sprak Chojun Miyagi Sensei met hem over zijn ervaring en gaf hem waardevol advies.

Miyagi Sensei leerde hem niet alleen de techniek, maar leerde hem ook hoe hij zichzelf kon genezen met geneeskrachtige kruiden. Meester Chojun Miyagi gedroeg zich als een vader tegenover de jonge An’Ichi.

An’Ichi Miyagi heeft ons in april 2009 verlaten.

Morio Higaonna werd geboren op 25 december 1938 in Naha. Hij begon de studie van “Goju-ryu” Karate op 16-jarige leeftijd, met Sensei An’Ichi Miyagi als instructeur. Regelmatig trainde hij ’s middags twee uur op de universiteit en ’s avonds twee uur in de tuin van Chojun Miyagi Sensei.

In 1960 vonden de eerste passages van Dan of Okinawa Karate plaats. Deze testen vonden plaats onder toeziend oog van Shoshin Nagamine. Higaonna Sensei ontving de rang van Godan (5e dan). Op het Wereldkampioenschap van 1972 in Parijs werd hij uitgenodigd om zijn kunst te demonstreren.

Zijn reputatie groeide. Sommigen noemen het de “Leeuw van Okinawa”.

In België wordt de Goju-ryu Federatie van Okinawa geleid door Patrick Curinckx Sensei.

In 1973 benaderde Sensei Patrick Karate en beoefende de “Kyokushinkai”-stijl.

In 1976, na drie jaar intensieve training, stapte Patrick Curinckx Sensei over naar de “Goju-ryu”-stijl. Stijl die hij zal aannemen en waaraan hij trouw zal blijven.

In 1993 vroeg Higaonna Sensei hem om Okinawa’s “Goju-ryu” uit te zenden in België. De afgelopen jaren is Sensei Patrick naar verschillende landen gereisd om de leer van Sensei Higaonna te volgen.

Sensei Patrick Curinckx is vandaag de hoofdinstructeur van de Belgische federatie en heeft de rang van Nanadan (7de dan)